Ewa Wachowicz podaje ją w wyjątkowy sposób. Wypróbujcie przepis na galaretę

Galaretka
Galaretka 123RF/PICSEL

Galaretka mięsna - najlepsza domowej roboty

Składniki

  • 2 - nóżki wieprzowe
  • 2 golonki
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • jajka przepiórcze
  • groszek zielony konserwowy
  • sól
  • pieprz

Do podania

  • cytryna
  • ocet
  • chrzan

Galaretka "zimne nóżki" Ewy Wachowicz - sposób przygotowania

  1. Mięso umyć i oczyścić. 
  2. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. 
  3. Przykryć i zagotować. 
  4. Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny. 
  5. Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki. 
  6. Przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Przykryć i gotować przez godzinę. 
  8. Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić. 
  9. Mięso oddzielić od kości. 
  10. Warzywa pokroić w kostkę. 
  11. Ułożyć w tortownicy. 
  12. Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo. 
  13. Zalać przecedzonym, zimnym wywarem. 
  14. Wstawić do lodówki na całą noc. 
  15. Podawać pokrojone na kawałki - z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.
„Ewa gotuje”: Gulasz z dorszemPolsatPolsat