Wyrzuć jeden składnik z klusek leniwych. Puszystą konsystencję pokocha cała rodzina
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Czy w twoim domu kluski leniwe także nierozerwalnie kojarzą się z kostką twarogu półtłustego? Jeśli myślisz, że brak tego składnika w lodówce oznacza odłożenie planów obiadowych na inny dzień, spieszymy z pomocą. Ciekawym, a zarazem równie pysznym i skutecznym, składnikiem zamiennym jest gęsty i kremowy jogurt grecki. Choć dodanie go do pozostałych składników może nie wróżyć sukcesu, efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj przepis na nietypowe leniwe już teraz.
Spis treści:
Jak zrobić kluseczki jogurtowe?
Na bazie twarogu, mąki i jajka w kilka chwil wyczarujemy pyszne, sycące i bardzo szybkie kluski leniwe. Jeśli naszła nas ochota, a zamiast twarogu mamy w lodówce jedynie jogurt grecki, nic straconego. Okazuje się, że ten rodzaj nabiału idealnie zastępuje kluczowy składnik leniwych, a na dodatek dodaje im idealnej delikatności. Tak przygotowane danie przyjemnie rozpłynie się w ustach.
Składniki na kluski leniwe z jogurtem
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie klusek leniwych z jogurtem
- Jogurt grecki przekładamy do miski, wbijamy jajko, i całość dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jedną łyżeczkę soli. Na tym etapie możemy swobodnie dopasować konsystencję ciasta.
- Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, dosypmy porcję mąki pszennej, a do za gęstej masy dolejmy kilka kropel wody.
- Ciasto formujemy w wałek i wycinamy nożem niewielkie kawałki, które następnie oprószamy mąką z obu stron.
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy połowę łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy kluseczki jogurtowe.
- Kluski leniwe na jogurcie greckim gotujemy przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy.
Sposoby podawania klusek leniwych
Najpopularniejszym sposobem podania klusek leniwych jest polanie ich roztopionym masłem z przyrumienioną bułką tartą. Świetnie pasuje do nich także słodka śmietanka. Na tym jednak propozycje serwowania się nie kończą. Leniwe idealnie komponują się ze świeżymi owocami, odrobiną cukru z cynamonem, a także bardziej wyrazistymi smakami.
Zwolennikom wytrawnych smaków połączenie klusek z warzywami, sosem lub gulaszem. Szczególnie dobrze wychodzą te na bazie cukinii, bakłażana, dojrzewających w słońcu pomidorów czy szpinaku. W sezonie grzybowym podajmy w ramach obiadu delikatne leniwe z wyrazistymi i podsmażonymi na patelni kurkami lub podgrzybkami.
Sprawdź również: