Ewa Wachowicz zdradziła nietypowy patent na podanie jajecznicy. Każdy go pokocha
Jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków przygotowywanych na śniadanie, a sposobów na jej przyrządzenie jest bez liku. Jednak dobra jajecznica to ta, która nie tylko doskonale smakuje, ale i robi wrażenie formą podania, wszak znane jest przecież powiedzenie, że jemy również oczami. Tym razem przedstawiamy ciekawy patent Ewy Wachowicz na serwowanie pysznej jajecznicy, dzięki któremu urozmaicisz swoje śniadanie.
Większość z nas przywykła do jedzenia jajecznicy z talerza lub bezpośrednio z patelni, ale można ją przecież podawać w inny, ciekawy i oryginalny sposób. Dzięki temu śniadanie stanie się atrakcyjniejsze nie tylko pod względem walorów smakowych, ale będzie także doskonale wyglądać.
Znana ekspertka kulinarna Ewa Wachowicz podpowiada, by jajecznicę serwować w świeżej bagietce. Przepis jest banalnie prosty i przede wszystkim szybki w przygotowaniu.
Przepis na jajecznicę w bagietce
Jajecznicę przyrządzamy wedle własnych preferencji. Nie ma znaczenia, czy będzie mocniej lub słabiej ścięta, z dodatkami czy bez. Sęk w tym, by zrobić tę, która najbardziej nam smakuje. Zanim jednak zabierzemy się za smażenie jajek, warto najpierw przyszykować bagietkę. Górną warstwę bagietki odcinamy, a ze środka pozbywamy się miąższu. Wnętrze bagietki opcjonalnie możemy posmarować cienką warstwą masła.
Usmażoną jajecznicę nakładamy do środka bagietki i posypujemy ją startym, żółtym serem. Całość na kilka minut umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do momentu, aż pieczywo zrobi się chrupiące. Gotowe!