Reklama

Fantazja z miodem

Schłodzone smakuje wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: 35 minut + pieczenie ok. 55 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki na blaty

  • 3 tabliczki (30 dag) gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła
  • 25 dag brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • DEKORACJA: 1 op. polewy czekoladowej

Sposób przygotowania

1. Przygotuj blaty: czekoladę połam na kawałki, stop razem z masłem, cukrem i miodem w gorącej kąpieli wodnej. Potem miseczkę z masą czekoladową zdejmij i przestudź. 
2. Do wystudzonej masy czekoladowej wbij jajka. Porcjami domieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj mikserem. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 55 minutw piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ciasto odłóż do wystudzenia. 
3. Przygotuj mus do przełożenia: śmietanę zagotuj. Czekoladę połam na kawałeczki, wrzuć do gorącej śmietany, mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, poczekaj kilka minut, by spęczniała. Następnie rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle mieszaj, by nie przypaliła się. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno i ostrożnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. 
4. Ciasto rozetnij na dwa placki. Przełóż je musem czekoladowym. Schładzaj 3 godziny. Gotowe ciasto oblej stopioną polewą czekoladową.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy