Fantazja z miodem
Schłodzone smakuje wyśmienicie!

Składniki
na blaty
- 3 tabliczki (30 dag) gorzkiej czekolady
- 25 dag masła
- 25 dag brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na mus
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- DEKORACJA: 1 op. polewy czekoladowej
Sposób przygotowania
1. Przygotuj blaty: czekoladę połam na kawałki, stop razem z masłem, cukrem i miodem w gorącej kąpieli wodnej. Potem miseczkę z masą czekoladową zdejmij i przestudź. 2. Do wystudzonej masy czekoladowej wbij jajka. Porcjami domieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszaj mikserem. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 55 minutw piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ciasto odłóż do wystudzenia. 3. Przygotuj mus do przełożenia: śmietanę zagotuj. Czekoladę połam na kawałeczki, wrzuć do gorącej śmietany, mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, poczekaj kilka minut, by spęczniała. Następnie rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle mieszaj, by nie przypaliła się. Czekoladową śmietanę ubij na sztywno i ostrożnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. 4. Ciasto rozetnij na dwa placki. Przełóż je musem czekoladowym. Schładzaj 3 godziny. Gotowe ciasto oblej stopioną polewą czekoladową.