Reklama

Reklama

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. To bardzo pyszne i sycące danie jednogarnkowe ma wielu fanów. Wypróbuj nasz przepis na fasolkę po bretońsku, a gwarantujemy, że wyjdzie idealna.

Składniki

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Fasola po bretońsku - przygotowanie

1. Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na 12 godzin, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości około 50 minut.

2. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, następnie dodać pomidory i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Zawartość patelni dodać do ugotowanej fasoli i zagotować, w międzyczasie przygotować zasmażkę.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć nie rumieniąc, zasmażkę dodać do fasoli, wymieszać, gotować 10 minut, aby całość zgęstniała.

Reklama

5. Podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.

Co jeszcze można przygotować z fasoli? Sprawdź:

Gulasz z fasolą i papryką

Fasola w sosie pomidorowym

Curry fasolowe

Zobacz też:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: fasolka po bretońsku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje