Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. To bardzo pyszne i sycące danie jednogarnkowe ma wielu fanów. Wypróbuj nasz przepis na fasolkę po bretońsku, a gwarantujemy, że wyjdzie idealna.

Fasola po bretońsku jest bardzo prosta w przygotowaniu
Fasola po bretońsku jest bardzo prosta w przygotowaniuINTERIA.PL

Fasola po bretońsku - przygotowanie

1. Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na 12 godzin, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości około 50 minut.

2. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, następnie dodać pomidory i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Zawartość patelni dodać do ugotowanej fasoli i zagotować, w międzyczasie przygotować zasmażkę.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć nie rumieniąc, zasmażkę dodać do fasoli, wymieszać, gotować 10 minut, aby całość zgęstniała.

5. Podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.

Co jeszcze można przygotować z fasoli? Sprawdź:

Zobacz też:

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas