Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. To bardzo pyszne i sycące danie jednogarnkowe ma wielu fanów. Wypróbuj nasz przepis na fasolkę po bretońsku, a gwarantujemy, że wyjdzie idealna.
Fasola po bretońsku - przygotowanie
1. Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na 12 godzin, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości około 50 minut.
2. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, następnie dodać pomidory i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Zawartość patelni dodać do ugotowanej fasoli i zagotować, w międzyczasie przygotować zasmażkę.
4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć nie rumieniąc, zasmażkę dodać do fasoli, wymieszać, gotować 10 minut, aby całość zgęstniała.
5. Podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.
Co jeszcze można przygotować z fasoli? Sprawdź:
Zobacz też: