Fasolka szparagowa marynowana - jak ją zrobić?

Smak fasolki szparagowej z bułką tartą i masłem jednoznacznie kojarzy się nam z latem. Jeśli chcemy także zimą cieszyć się tym smakiem, fasolka szparagowa marynowana to doskonały wybór. Można podawać ją do obiadu także poza sezonem lub przyrządzić z niej jarzynową sałatkę.

Fasolka szparagowa marynowana - jak ją zrobić?
Fasolka szparagowa marynowana - jak ją zrobić?123RF/PICSEL

Fasolka szparagowa marynowana: Przygotowanie

Fasola szparagowa marynowana to wspaniały dodatek do sałatek lub w wersji solo do obiadu
Fasola szparagowa marynowana to wspaniały dodatek do sałatek lub w wersji solo do obiadu123RF/PICSEL

Fasolka szparagowa do słoików może być zarówno żółta, jak i zielona. Warunkiem jest, by była to młoda fasolka, która nie ma jeszcze łyka. Jej przygotowanie należy rozpocząć od dokładnego umycia fasolki i obcięcia jej końcówek. Następnie w dużym garnku trzeba zagotować wodę i wrzucić do niej na pięć minut strąki. Po wyjęciu fasolka powinna być jeszcze lekko twarda, trzeba przelać ją zimną wodą i odsączyć.

Najlepszy przepis na fasolkę szparagowąInteria Kulinaria

Fasolka szparagowa: Marynata do słoików

Aby przygotować zalewę na dwa kilogramy fasolki szparagowej, należy zagotować litr wody z trzema łyżkami cukru, niepełną łyżką soli. Całość należy chwilę gotować, po czym zdjąć z palinka i dodać szklankę dziesięcioprocentowego octu. Zalewę odstawiamy do ostudzenia.

Fasolka szparagowa marynowana według babcinego przepisu

Fasolkę można marynować w całości bądź w kawałkach
Fasolkę można marynować w całości bądź w kawałkach123RF/PICSEL

Marynatę do fasolki szparagowej można przygotować na wiele różnych sposobów. Nasze babcie miały na nią różne pomysłu. Do czystych wyparzonych słoików można wrzucić dwa — trzy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz jeden liść bobkowy. Można dorzucić do tego także ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy oraz gałązkę kopru. Inne babcie preferowały "czystą" fasolkę, czyli marynowaną jedynie w zalewie. Fasolkę do słoików można włożyć całą lub pokrojoną na kawałki, następnie należy wlać przygotowaną wcześniej, chłodną zalewę. Słoik wypełniamy aż po brzeg, aby ciecz przykryła całą fasolkę.

Fasolka szparagowa marynowana: Pasteryzacja

Aby fasolka szparagowa marynowana przetrwała zimę należy ją poddać pasteryzacji
Aby fasolka szparagowa marynowana przetrwała zimę należy ją poddać pasteryzacji123RF/PICSEL

Na koniec należy wytrzeć brzegi słoików suchą, czystą ściereczką i mocno je zakręcić. Aby fasolka przetrwała zimę, należy ją poddać pasteryzacji. W tym celu wkładamy słoiki do garnka wyścielonego ścierką i wypełnionego w ⅓ wodą. Od zagotowania, słoiki powinny pasteryzować się jeszcze przez 15 minut. Fasolka szparagowa marynowana w słoikach jest gotowa!

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas