Fasolka szparagowa na stół!
Zazwyczaj jest dodatkiem do dań. Bywa, że o niej zapominamy. Tymczasem okazuje się, że fasolka szparagowa powinna gościć na talerzach i dorosłych, i dzieci.
Zamiast makaronu
Niska wartość energetyczna fasoli szparagowej oraz równie niski indeks glikemiczny stawiają ją w pierwszym szeregu warzyw odchudzających. Jednocześnie, dzięki wysokiej zawartości błonnika jest warzywem bardzo sycącym. Z powodzeniem można stosować ją jako zamiennik makaronu, łącząc z włoskimi sosami i wzbogacając jej naturalny smak.
Dobra dla dzieci
Fasola szparagowa należy do grupy najłatwiej strawnych warzyw strączkowych. Karmiące mamy muszą z niej zrezygnować tylko w pierwszych tygodniach po urodzeniu malucha. Później można włączać ją na stałe do diety. Dzieci mogą jeść ją bez obaw już od siódmego miesiąca życia.
Czy fasolka może być szkodliwa?
Nie należy jeść surowej fasoli szparagowej. W tej postaci wywołuje bóle brzucha i wymioty.
Jak ją gotować?
Jeżeli chcemy zrobić z fasolki osobne danie, to wrzucamy ją do gotującej się wody. Tylko wtedy zachowa większość swoich soków. W zależności od tego czy jest to młoda, czy stara fasola, gotujemy od 5 do 15 minut. Zaraz po wrzuceniu fasoli do wody solimy do smaku. Niektórzy zalecają dodanie również łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu można, a nawet należy wykorzystać jako bazę do sosów i zup.