Faszerowane pomidory po prowansalsku
Faszerowane pomidory po prowansalsku to idealny przepis na przygotowanie pysznej przekąski dla prawdziwych smakoszy - tak przygotowane pomidory zachwycą wszystkich.
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Przygotuj pomidory. Odetnij górną część pomidora, od strony szypułki i usuń komory nasienne. Zdejmij skórę z kiełbasy i posiekaj ją. Obierz i posiekaj czosnek, pietruszkę.
2. Wyłóż ryżem dno żaroodpornego naczynia. Czapeczki pomidorów połóż na ryżu.
3. Namocz chleb bez skórki w oliwie i zmiksuj z dodatkiem posiekanego czosnku.
4. Dodaj do farszu z kiełbasy jajko, posiekaną pietruszkę i zmiksowany chleb. Dobrze wymieszaj, dopraw, jeśli trzeba. Pomidory nafaszeruj jak największą ilością mięsa. Polej oliwą i piecz przez 45 minut.