Reklama

Reklama

Faszerowane pomidory po prowansalsku

Faszerowane pomidory po prowansalsku to idealny przepis na przygotowanie pysznej przekąski dla prawdziwych smakoszy - tak przygotowane pomidory zachwycą wszystkich.

Składniki:



✓ 6 dorodnych pomidorów o zwartym miąższu
✓ 200 g ugotowanego ryżu  
✓ 400 g kiełbasy 
✓ duża kromka  chleba bez skórki 
✓ 4 ząbki czosnku 
✓ 3 gałązki zielonej pietruszki 
✓ jajko  
✓ mała szklanka + łyżka stołowa oliwy
✓ miałka sól 
✓ pieprz

Sposób przygotowania:


1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Przygotuj pomidory. Odetnij górną część pomidora, od strony szypułki i usuń komory nasienne. Zdejmij skórę z kiełbasy i posiekaj ją. Obierz i posiekaj czosnek, pietruszkę.

2. Wyłóż ryżem dno żaroodpornego naczynia. Czapeczki pomidorów połóż na ryżu.

3. Namocz chleb bez skórki w oliwie i zmiksuj z dodatkiem posiekanego czosnku.

4. Dodaj do farszu z kiełbasy jajko, posiekaną pietruszkę i zmiksowany chleb. Dobrze wymieszaj, dopraw, jeśli trzeba. Pomidory nafaszeruj jak największą ilością mięsa. Polej oliwą i piecz przez 45 minut.

Reklama

Olivia
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | Platforma Obywatelska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy