Faszerowane pomidory po prowansalsku
Faszerowane pomidory po prowansalsku to idealny przepis na przygotowanie pysznej przekąski dla prawdziwych smakoszy - tak przygotowane pomidory zachwycą wszystkich.

Składniki:
✓ 6 dorodnych pomidorów o zwartym miąższu ✓ 200 g ugotowanego ryżu ✓ 400 g kiełbasy ✓ duża kromka chleba bez skórki ✓ 4 ząbki czosnku ✓ 3 gałązki zielonej pietruszki ✓ jajko ✓ mała szklanka + łyżka stołowa oliwy ✓ miałka sól ✓ pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Przygotuj pomidory. Odetnij górną część pomidora, od strony szypułki i usuń komory nasienne. Zdejmij skórę z kiełbasy i posiekaj ją. Obierz i posiekaj czosnek, pietruszkę.2. Wyłóż ryżem dno żaroodpornego naczynia. Czapeczki pomidorów połóż na ryżu.
3. Namocz chleb bez skórki w oliwie i zmiksuj z dodatkiem posiekanego czosnku.
4. Dodaj do farszu z kiełbasy jajko, posiekaną pietruszkę i zmiksowany chleb. Dobrze wymieszaj, dopraw, jeśli trzeba. Pomidory nafaszeruj jak największą ilością mięsa. Polej oliwą i piecz przez 45 minut.