Faszerowany karp w herbacianej glazurze

Nadesłała Beata.

Składniki:

• filet z karpia 500g

• jaja - 2 szt.

• rodzynki - 25g

• śmietana 30 proc. - 50ml

• brandy - 20 ml

• Irving Cytrynowy Gaj 2 saszetki

• żelatyna - 2 łyżeczki

• sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla 4 osób

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas