Faszerowany karp w herbacianej glazurze
Nadesłała Beata.
Składniki:
• filet z karpia 500g
• jaja - 2 szt.
• rodzynki - 25g
• śmietana 30 proc. - 50ml
• brandy - 20 ml
• Irving Cytrynowy Gaj 2 saszetki
• żelatyna - 2 łyżeczki
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla 4 osób