Fenkuł na talerzu

Fenkuł nie jest jeszcze wszystkim znany, a szkoda. Zawiera bowiem wiele cennych dla zdrowia składników i można wykorzystać go w kuchni do wielu potraw.

Fenkuł działa przeciwskurczowo, ponadto pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego
Fenkuł działa przeciwskurczowo, ponadto pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego123RF/PICSEL

Fenkuł (koper włoski) daje sporo możliwości kulinarnych: można go gotować, grillować, dusić i jeść na surowo, np. w sałatce.

Wybierajmy okazy z jasną, twardą bulwą (jeśli jest miękka, fenkuł w smaku będzie łykowaty) i pachnącymi anyżkiem świeżymi, zielonymi liśćmi niczym koperek.

Aby otrzymać plastry, bulwę kroimy pionowo. Krojąc poziomo, uzyskamy paski.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas