Figi i śliwki

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Figi i śliwki są doskonałą przekąską. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.

Śliwki są bogate w wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz pektyny.
Śliwki są bogate w wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz pektyny. 123RF/PICSEL

Figi świetne na przekąskę

Te, typowe dla klimatu śródziemnomorskiego, owoce zawierają mnóstwo witamin z grupy B, sporo błonnika oraz wapń i magnez.

Figi suszone, dostępne przez cały rok, to świetna słodka przekąska dla dzieci, zastępująca mniej wartościowe batoniki czy cukierki. Lepiej wybierać te ekologiczne, gdyż nie zawierają dodatków konserwujących.

Śliwki pełne słodyczy

Są aromatyczne i soczyste, a ponadto bogate w wapń, fosfor, magnez i żelazo oraz pektyny.

Odmiany deserowe, jak Ulena lub Althana, można podać (bez pestki i skórki) nawet niemowlęciu po 8. miesiącu. Z kolei węgierki doskonale nadają się na ciasto (np. placek ze śliwkami), knedle, powidła i kompoty.

Mam dziecko
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na