Reklama

Reklama

Filet z farszem ziołowym

Tego drobiu nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Czas przyrządzenia: 110 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 1,3 kg filetu z piersi indyka
  • po kilka gałązek lubczyku, natki i tymianku
  • 30 dag fety
  • 80 dag ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 1 pęczek dymek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 5–6 łyżek oliwy do polania mięsa i warzyw
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Zioła opłucz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili oczyść z pestek. Razem z cebulą i czosnkiem posiekaj ją. Utrzyj z fetą i ziołami. Przypraw. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Filet opłucz, wytnij w nim kieszeń. Mięso natrzyj solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Obwiąż mocną nitką. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej połową oliwy. Piecz ok. 60 minut w 200°C.

Reklama

Pomidory pokrój na połówki, dymki na kawałki. Warzywa posyp ziołami, pieprzem i solą. Polej pozostałą oliwą. Jarzynami obłóż pieczeń. Piecz jeszcze 20 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje