Filet z farszem ziołowym
Tak przygotowany indyk zachwyci całą rodzinę i gości.
Zioła opłucz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili oczyść z pestek. Razem z cebulą i czosnkiem posiekaj ją. Utrzyj z fetą i ziołami. Przypraw. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Filet opłucz, wytnij w nim kieszeń. Mięso natrzyj solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Obwiąż mocną nitką. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej połową oliwy. Piecz ok. 60 minut w 200°C.
Pomidory pokrój na połówki, dymki na kawałki. Warzywa posyp ziołami, pieprzem i solą. Polej pozostałą oliwą. Jarzynami obłóż pieczeń. Piecz jeszcze 20 minut.