Filet z farszem ziołowym
Tak przygotowany indyk zachwyci całą rodzinę i gości.

Składniki
- 1,3 kg filetu z piersi indyka
- po kilka gałązek lubczyku, natki i tymianku
- 30 dag fety
- 80 dag ziemniaków
- 4 pomidory
- 1 pęczek dymek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 5–6 łyżek oliwy do polania mięsa i warzyw
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
6
Zioła opłucz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili oczyść z pestek. Razem z cebulą i czosnkiem posiekaj ją. Utrzyj z fetą i ziołami. Przypraw. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz. Filet opłucz, wytnij w nim kieszeń. Mięso natrzyj solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Obwiąż mocną nitką. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej połową oliwy. Piecz ok. 60 minut w 200°C.
Pomidory pokrój na połówki, dymki na kawałki. Warzywa posyp ziołami, pieprzem i solą. Polej pozostałą oliwą. Jarzynami obłóż pieczeń. Piecz jeszcze 20 minut.