Filety w parmezanie

Piersi przekrój wzdłuż na połowy, oczyść i umyj.

Filety z kurczaka w parmezanie
Filety z kurczaka w parmezanie123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

Mięso:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka (po ok. 40 dag każda)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Salsa pomidorowa:

  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru

Posypka:

  • 15 dag parmezanu w kawałku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Chow mein z kurczakiemInteria Kulinaria

Sposób przygotowania:
1. Piersi przekrój wzdłuż na połowy, oczyść i umyj. Sos sojowy wymieszaj z tymiankiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Natrzyj mięso, odstaw na 30 minut. Parmezan zetrzyj na tarce, lekko podsusz w średnio nagrzanym piekarniku.2. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Cebule oczyść, białe części pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć rozdrobnione cebulki, a po minucie pomidorki. Polej octem i miodem. Smaż 5 minut na mocnym ogniu, ciągle mieszając.3. Mięso wytrzyj z marynaty, włóż na rozgrzany olej (2 łyżki). Smaż na średnim ogniu, aż zrumieni się z obu stron. Przełóż na talerze. Na każdy kawałek nałóż po porcji salsy. Posyp parmezanem i posiekaną natką. Podawaj z dodatkiem białego pieczywa.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas