Filety w parmezanie
Piersi przekrój wzdłuż na połowy, oczyść i umyj.
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
- 2 podwójne piersi z kurczaka (po ok. 40 dag każda)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
Salsa pomidorowa:
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 2 cebule dymki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru
Posypka:
- 15 dag parmezanu w kawałku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Piersi przekrój wzdłuż na połowy, oczyść i umyj. Sos sojowy wymieszaj z tymiankiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Natrzyj mięso, odstaw na 30 minut. Parmezan zetrzyj na tarce, lekko podsusz w średnio nagrzanym piekarniku.2. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Cebule oczyść, białe części pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć rozdrobnione cebulki, a po minucie pomidorki. Polej octem i miodem. Smaż 5 minut na mocnym ogniu, ciągle mieszając.3. Mięso wytrzyj z marynaty, włóż na rozgrzany olej (2 łyżki). Smaż na średnim ogniu, aż zrumieni się z obu stron. Przełóż na talerze. Na każdy kawałek nałóż po porcji salsy. Posyp parmezanem i posiekaną natką. Podawaj z dodatkiem białego pieczywa.