Fioletowe szaleństwo – sezon na śliwki

Jesienią na naszych stołach króluje śliwka, a 29 września przypada Dzień Śliwki! To doskonały moment na przygotowanie pełnych smaku i doskonałego aromatu, fioletowych dań z wykorzystaniem tych smacznych owoców. Aby nasze dania miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, proponujemy przygotować ja w oparciu o suszone śliwki, które poza walorami smakowym mają w sobie również wiele cennych składników odżywczych. Spróbuj naszych przepisów również wtedy, gdy skończy się sezon na świeże owoce.

Pieczone fioletowe warzywa z dodatkiem śliwkowego musu

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 fioletowe ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 200 g śliwek np. całe owoce Bakalland
  • 100 g rodzynek np sułtańskich Bakalland
  • 1 opakowanie kiełków np. lucerny
  • 1 szklanka soku z porzeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z limonki

Sposób przygotowania

Warzywa szatkujemy i kroimy na drobne kawałki. Delikatnie podsmażamy na patelni, dodajemy 50 g suszonych śliwek i rodzynki. Pozostałe śliwki moczymy przez ok. 30 minut w szklance soku, a następnie podsmażamy wszystkie składniki na patelni do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zajdzie taka potrzeba gotowy mus blendujemy. Polewamy nim pozostałe warzywa. Wszystko przyprawiamy według uznania i dodajemy sok z limonki. Gotową warzywa ozdabiamy kiełkami. Dobrze smakują podane zarówno na ciepło jak i na zimno.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje