Reklama

Reklama

Fondant czekoladowy

Ten deser dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli do tej pory myślałeś, że nie da się go przygotować w domu, sprawdź jak bardzo się myliłeś.

Składniki dla: 2-4 porcje

Składniki

  • 2 jajka
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 15 g mąki kasztanowej (u mnie z kasztanów wodnych)
  • 5 g kakao
  • 40 g masła klarowanego (u mnie ghee)
  • 25–30 g ksylitolu
  • 3 ziarenka kardamonu, utłuczone w moździerzu – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, rozprowadzonej w 1 łyżce gorącej wody (wersja dla dorosłych)

Czekoladę i masło rozpuszczamy na ogniu, cały czas mieszając. Studzimy do ciepłej temperatury, inaczej jajka się zetną.

Reklama

Jajka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę.

Wlewamy do masy czekoladę, mieszamy, a następnie dodajemy kakao, mąkę, kardamon (opcjonalnie kawę).

Masę umieszczamy w wyłożonych papierem ringach, innych foremkach lub w słoiczkach - zależy, co chcemy otrzymać.

Pieczemy w nagrzanym od ok. 180 stopni C piekarniku; długość czasu zależy od tego, co chcemy otrzymać - mniej lub bardziej zwartą konsystencję.

Jeżeli deser pieczony był w obręczy, to łopatką delikatnie ściągamy z blachy do pieczenia, umieszczamy na talerzyku, podnosimy obręcz, ściągamy papier.

Przepis pochodzi z książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki" Agnieszki Bednarskiej

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: deser | bezglutenowe | czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje