Fondant czekoladowy

Ten deser dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli do tej pory myślałeś, że nie da się go przygotować w domu, sprawdź jak bardzo się myliłeś.

Wystarczy rozkroić łyżeczką, by na talerzyk wylała się czekoladowa lawa
Wystarczy rozkroić łyżeczką, by na talerzyk wylała się czekoladowa lawamateriały prasowe

Czekoladę i masło rozpuszczamy na ogniu, cały czas mieszając. Studzimy do ciepłej temperatury, inaczej jajka się zetną.

Jajka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę.

Wlewamy do masy czekoladę, mieszamy, a następnie dodajemy kakao, mąkę, kardamon (opcjonalnie kawę).

Masę umieszczamy w wyłożonych papierem ringach, innych foremkach lub w słoiczkach - zależy, co chcemy otrzymać.

Pieczemy w nagrzanym od ok. 180 stopni C piekarniku; długość czasu zależy od tego, co chcemy otrzymać - mniej lub bardziej zwartą konsystencję.

Jeżeli deser pieczony był w obręczy, to łopatką delikatnie ściągamy z blachy do pieczenia, umieszczamy na talerzyku, podnosimy obręcz, ściągamy papier.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zupa piwna na boczku z grzybamiPolsat
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas