Francuskie tosty z miodem i leśnymi owocami
Francuskie tosty na wiele sposobów. Smacznego!
Składniki:
- 8 kromek pszennego pieczywa tostowego,
- bułki paryskiej lub chałki (pieczywo powinno być lekko przeschnięte),
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 4 łyżki masła,
- płynny jasny miód do polania,
- dowolne owoce leśne - borówki, jagody, maliny, jeżyny (mogą być z zalewy lub mrożone).
1. Jajka starannie roztrzep z mlekiem i cukrem waniliowym. Jeśli masz pieczywo tostowe, poprzecinaj kromki w trójkąty, jeśli dużą chałkę – na połówki. Zanurz kromki pieczywa w masie jajecznej, chwilę zaczekaj, żeby dobrze nasiąkły.
2. Na dużej patelni rozpuść masło. Smaż kromki pieczywa na średnim ogniu na złoto z obu stron, aż się lekko przyrumienią.
3. Tosty podawaj gorące, rozłóż na nich wybrane owoce i polej wszystko miodem.
Przygotowanie: ok. 20 minut
Porcja: 310 kcal
Koszt porcji: ok. 1,90 zł
Przepis na 4 porcje
Nasza rada!
Takie tosty można przygotować na wiele różnych sposobów: Miód z powodzeniem zastąpi przesiany przez sitko cukier puder.
Zamiast owoców możesz wykorzystać ulubione konfitury z domowej spiżarni. Wystarczy je lekko podgrzać i posmarować nimi tosty.
Jeśli wolisz mniej słodką wersję, posmaruj tosty masłem orzechowym lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (wystarczą 2 kostki).