Frytki bez tłuszczu (po 18. miesiącu)

Przepis na frytki
Przepis na frytkiPhotogenica

Składniki:

  • ziemniaki (tyle ile zje maluch i wy :-))
  • białko jaja kurzego
  • szczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)

szczypta soliSposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w paseczki wielkości frytek.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  3. Białko ubij z odrobiną papryki, a następnie dosól do smaku. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (w przepisie była użyta folia aluminiowa, ale papier jest "zdrowszy").
  5. Frytki dokładnie maczaj w białku i układaj na papierze tak, by się nie dotykały.
  6. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilę aż ostygną i delikatnie ściągaj je z papieru za pomocą noża do masła lub łopatki.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?