Frytki? Niekoniecznie
Dzieci zazwyczaj je uwielbiają. Tymczasem rodzice nie wiedzą, że powinni swoje pociechy trzymać z daleka od frytek.
Nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany - klasycznie lub na parze - to około 99 kcal. Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal.
Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze.
Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego. Powstaje on podczas obróbki termicznej (smażenia) produktów zawierających skrobię (węglowodany).
Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane.
Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu i potasu. Poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia. Ma działanie przeciwwrzodowe.
Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty). Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je.
Ewa Koza, mamsmak.com