Galaretka z waniliowym sosem
Pyszny deser z borówkami
Sposób przygotowania
1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlej ją do 6 pucharków i wstaw do lodówki.
2. Połowę borówek zmiksuj z cukrem pudrem i odstaw.
3. Na sos waniliowy wymieszaj w rondelku mleko z kremówką. Rozetnij nożem strąk wanilii wzdłuż, wyjmij nasiona, pokrój strąk na spore kawałki. Wrzuć całą wanilię do mleka ze śmietaną. Podgrzewaj, mieszając, 5 minut, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia. W misce wymieszaj mikserem żółtka, mąkę kukurydzianą i cukier. Z gorącej śmietany wyjmij kawałki strąka wanilii. Wlej śmietanę do jajecznej masy, cały czas energicznie mieszając. Przelej ponownie sos do rondelka i postaw na małym ogniu. Podgrzewaj, mieszając 15-20 minut, aż sos zgęstnieje (uważaj tylko, bo nie powinien się zagotować). Odstaw, aby całkowicie wystygł.
4. Pokrój drobno muffinki. Wyjmij z lodówki pucharki ze stężałą galaretką i obsyp ją kawałkami ciastek.
5. Ubij kremówkę. Rozłóż do pucharków zmiksowane borówki. Polej sosem waniliowym i obłóż bitą śmietaną. Posyp po wierzchu resztą borówek.