Reklama

Reklama

Galaretka z waniliowym sosem

Pyszny deser z borówkami

Czas przyrządzenia: 40 minut + chłodzenie
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • galaretka wiśniowa w proszku
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 muffinki owocowe
  • szklanka kremówki
  • SOS WANILIOWY
  • szklanka mleka
  • szklanka kremówki
  • strączek wanilii
  • 4 żółtka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Przygotuj galaretkę zgodnie  z przepisem na opakowaniu. Rozlej ją do 6 pucharków i wstaw do lodówki. 

2. Połowę borówek zmiksuj z cukrem pudrem i odstaw. 

3. Na sos waniliowy wymieszaj w rondelku mleko z kremówką. Rozetnij nożem strąk wanilii wzdłuż, wyjmij nasiona, pokrój strąk na spore kawałki. Wrzuć całą wanilię do mleka  ze śmietaną. Podgrzewaj, mieszając, 5 minut, ale nie gotuj. Zdejmij z ognia. W misce wymieszaj mikserem żółtka, mąkę kukurydzianą i cukier. Z gorącej śmietany wyjmij kawałki strąka wanilii. Wlej śmietanę do jajecznej masy, cały czas energicznie mieszając. Przelej ponownie sos  do rondelka i postaw na małym ogniu. Podgrzewaj, mieszając 15-20 minut,  aż sos zgęstnieje (uważaj tylko,  bo nie powinien się zagotować). Odstaw, aby całkowicie wystygł. 

4. Pokrój drobno muffinki. Wyjmij z lodówki pucharki ze stężałą galaretką i obsyp ją kawałkami ciastek. 

5. Ubij kremówkę. Rozłóż do pucharków zmiksowane borówki.  Polej sosem waniliowym i obłóż  bitą śmietaną. Posyp po wierzchu  resztą borówek. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje