Gdy nie masz czasu gotować... Pyszny obiad w 15 minut

Każdy miewa dni, gdy nadmiar obowiązków przytłacza i gotowanie obiadu schodzi na dalszy plan. Wtedy przydają się sprawdzone przepisy, które pozwalają przygotować obiad w 15 minut. Jednym z nich jest kuskus z warzywami (a w wersji dla mięsożerców także z kurczakiem).

Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami123RF/PICSEL

Kuskus z warzywami: Przepis

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, doskonale sprawdzi się kuskus z warzywami. Przepis jest banalny, więc poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. Efekty natomiast znacznie przewyższają oczekiwania.

  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • mała cukinia
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • cebula
  • 20 dag pieczarek 
  • pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry
  • olej lub oliwa do smażenia
Kuskus zasmakuje nawet antyfanom kaszy
Kuskus zasmakuje nawet antyfanom kaszyliudmilachernetska123RF/PICSEL

Kuskus z warzywami: przygotowanie

Do kaszy podchodzę jak pies do jeża. Na palcach jednej ręki potrafię wymienić dania na bazie kaszy, które mi smakują (choć muszę przyznać, że im więcej przepisów próbuję, tym częściej zdarza mi się konsumować potrawy akceptowane przez moje kubki smakowe). Choć nie należę do fanów kaszy, to kuskus z warzywami należy do moich ulubionych dań. Jego przygotowanie jest proste niczym amerykańskie autostrady:

  1. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała około centymetra powyżej kaszy. Odstaw kaszę na 4 - 5 minut, gdy napęcznieje, jest gotowa do spożycia.

  • Jeśli planujesz wersję z mięsem, to w następnej kolejności pokrój kurczaka w kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni.

  • Pieczarki pokrój w plastry.

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pieczarki.

  • Obierz i pokrój cebulę w plastry — dodaj do pieczarek.

  • Marchew obierz i pokrój w plastry.

  • Paprykę pokrój w kostkę.

  • Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć marchew i paprykę.

  • Cukinię pokrój w półplasterki. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać, wystarczy, że porządnie ją umyjesz. W przypadku starych okazów musisz je najpierw obrać i wydrążyć gniazda nasienne.

  • Gdy woda w pieczarkach ulegnie redukcji, dodaj do nich marchew, paprykę i cukinię. Smaż, aż warzywa zmiękną.

  • Na koniec dodaj przyprawę curry i smaż jeszcze przez chwilę.

  • Wymieszaj kuskus z warzywami, dopraw danie solą i pieprzem do smaku.

  • Smacznego!

    "Ewa gotuje": Gołąbki z kaszankąPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas