Gdy nie masz czasu gotować... Pyszny obiad w 15 minut

Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami123RF/PICSEL

Kuskus z warzywami: Przepis

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • Mała cukinia
  • Marchewka
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Zielona papryka
  • Cebula
  • 20 dag pieczarek
  • Pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa curry
  • Olej lub oliwa do smażenia.
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • mała cukinia
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • cebula
  • 20 dag pieczarek 
  • pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry
  • olej lub oliwa do smażenia
Kuskus zasmakuje nawet antyfanom kaszy
Kuskus zasmakuje nawet antyfanom kaszyliudmilachernetska123RF/PICSEL

Kuskus z warzywami: przygotowanie

  1. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała około centymetra powyżej kaszy. Odstaw kaszę na 4 - 5 minut, gdy napęcznieje, jest gotowa do spożycia. 
  2. Jeśli planujesz wersję z mięsem, to w następnej kolejności pokrój kurczaka w kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni. 
  3. Pieczarki pokrój w plastry. 
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pieczarki. 
  5. Obierz i pokrój cebulę w plastry — dodaj do pieczarek.
  6. Marchew obierz i pokrój w plastry.
  7. Paprykę pokrój w kostkę.
  8. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć marchew i paprykę.
  9. Cukinię pokrój w półplasterki. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać, wystarczy, że porządnie ją umyjesz. W przypadku starych okazów musisz je najpierw obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
  10. Gdy woda w pieczarkach ulegnie redukcji, dodaj do nich marchew, paprykę i cukinię. Smaż, aż warzywa zmiękną. 
  11. Na koniec dodaj przyprawę curry i smaż jeszcze przez chwilę. 
  12. Wymieszaj kuskus z warzywami, dopraw danie solą i pieprzem do smaku. 
"Ewa gotuje": Gołąbki z kaszankąPolsatPolsat