Gdy nie masz czasu gotować... Pyszny obiad w 15 minut
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Każdy miewa dni, gdy nadmiar obowiązków przytłacza i gotowanie obiadu schodzi na dalszy plan. Wtedy przydają się sprawdzone przepisy, które pozwalają przygotować obiad w 15 minut. Jednym z nich jest kuskus z warzywami (a w wersji dla mięsożerców także z kurczakiem).
Kuskus z warzywami: Przepis
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, doskonale sprawdzi się kuskus z warzywami. Przepis jest banalny, więc poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. Efekty natomiast znacznie przewyższają oczekiwania.
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- mała cukinia
- marchewka
- czerwona papryka
- żółta papryka
- zielona papryka
- cebula
- 20 dag pieczarek
- pierś z kurczaka (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- przyprawa curry
- olej lub oliwa do smażenia
Kuskus z warzywami: przygotowanie
Do kaszy podchodzę jak pies do jeża. Na palcach jednej ręki potrafię wymienić dania na bazie kaszy, które mi smakują (choć muszę przyznać, że im więcej przepisów próbuję, tym częściej zdarza mi się konsumować potrawy akceptowane przez moje kubki smakowe). Choć nie należę do fanów kaszy, to kuskus z warzywami należy do moich ulubionych dań. Jego przygotowanie jest proste niczym amerykańskie autostrady:
- Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała około centymetra powyżej kaszy. Odstaw kaszę na 4 - 5 minut, gdy napęcznieje, jest gotowa do spożycia.
Smacznego!
Zobacz również: Przepis na kotlety z kaszy kuskus