Genialne ciasto na Wszystkich Świętych. Goście będą zachwyceni

InteriaKobieta Redakcja

Ciasto przekładane masą budyniową i kajmakiem  z dodatkiem polewy czekoladowej to prawdziwa uczta dla podniebienia
Ciasto przekładane masą budyniową i kajmakiem z dodatkiem polewy czekoladowej to prawdziwa uczta dla podniebieniaEast News

Zobacz również:

Jakie ciasto na Wszystkich Świętych?

Miodownik z budyniem - przepis

Składniki

  • 400 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g cukru,
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 400 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 450 g kajmaku

- polewa

  • tabliczka mlecznej czekolady lub o zawartości kakao 60 proc.
  • 50 g masła,
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki
  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier biały i wanilinowy oraz sodę oczyszczoną. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników, przemieszaj tak aby powstała kruszonka.
  2. Następnie dodaj miód oraz jajko i wyrób dłońmi gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich po kolei spłaszcz dłońmi i wyłóż na spodzie trzech form na papierze do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C - czas 10 min.  
  4. Krem budyniowy: z 400 ml mleka odlej 1/3 szklanki i rozpuść w niej proszek budyniowy.
  5. Resztę przelej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i przelej rozpuszczony w mleku budyń.
  6. Mieszaj energicznie przez kilka minut, zdejmuj z palnika i wystudź. Gdy masa będzie zimna przy pomocy miksera utrzyj ją z masłem.
  7. Na pierwszy upieczony placek ciasta wyłóż 1/3 masy kajmakowej i całą masę budyniową. Przykryj kolejnym plackiem ciasta i powtórz czynność.
  8. Wierzch ostatniego placka ciasta posmaruj poza kajmakiem polej również polewą czekoladową - czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. Wierch miodownika posyp wiórkami kokosowymi.
Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?