Genialne ciasto na Wszystkich Świętych. Goście będą zachwyceni

Chcesz zabłysnąć i przygotować wyborne ciasto na 1 listopada? Jeśli tego dnia spodziewasz się gości, strzałem w dziesiątkę będzie miodownik z budyniem. Kremowy, treściwy i rozpływa się w ustach - jednym słowem przepyszny. Jak go przygotować? Oto przepis krok po kroku.

Ciasto przekładane masą budyniową i kajmakiem  z dodatkiem polewy czekoladowej to prawdziwa uczta dla podniebienia
Ciasto przekładane masą budyniową i kajmakiem z dodatkiem polewy czekoladowej to prawdziwa uczta dla podniebieniaEast News

Jakie ciasto na Wszystkich Świętych?

Miodownik to wyjątkowo smaczne ciasto, które świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, w czasie świąt, imienin czy wizyty gości. Jeśli w tym roku na Wszystkich Świętych chcesz przygotować jedno ciasto "na bogato", będzie to z pewnością doskonały wybór. Miodownik w mig znika ze stołu, a jego smak z pewnością wprawi w zachwyt wszystkich domowników oraz gości.

Miodownik z budyniem - przepis

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier biały i wanilinowy oraz sodę oczyszczoną. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników, przemieszaj tak aby powstała kruszonka.
  2. Następnie dodaj miód oraz jajko i wyrób dłońmi gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich po kolei spłaszcz dłońmi i wyłóż na spodzie trzech form na papierze do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C - czas 10 min.  
  4. Krem budyniowy: z 400 ml mleka odlej 1/3 szklanki i rozpuść w niej proszek budyniowy.
  5. Resztę przelej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i przelej rozpuszczony w mleku budyń.
  6. Mieszaj energicznie przez kilka minut, zdejmuj z palnika i wystudź. Gdy masa będzie zimna przy pomocy miksera utrzyj ją z masłem.
  7. Na pierwszy upieczony placek ciasta wyłóż 1/3 masy kajmakowej i całą masę budyniową. Przykryj kolejnym plackiem ciasta i powtórz czynność.
  8. Wierzch ostatniego placka ciasta posmaruj poza kajmakiem polej również polewą czekoladową - czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. Wierch miodownika posyp wiórkami kokosowymi.
Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas