Genialne ciasto na Wszystkich Świętych. Goście będą zachwyceni
Chcesz zabłysnąć i przygotować wyborne ciasto na 1 listopada? Jeśli tego dnia spodziewasz się gości, strzałem w dziesiątkę będzie miodownik z budyniem. Kremowy, treściwy i rozpływa się w ustach - jednym słowem przepyszny. Jak go przygotować? Oto przepis krok po kroku.

Jakie ciasto na Wszystkich Świętych?
Miodownik to wyjątkowo smaczne ciasto, które świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, w czasie świąt, imienin czy wizyty gości. Jeśli w tym roku na Wszystkich Świętych chcesz przygotować jedno ciasto "na bogato", będzie to z pewnością doskonały wybór. Miodownik w mig znika ze stołu, a jego smak z pewnością wprawi w zachwyt wszystkich domowników oraz gości.
Miodownik z budyniem - przepis
Składniki
- 400 g mąki pszennej,
- jajko,
- 200 g zimnego masła,
- 2 łyżki miodu,
- 100 g cukru,
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 400 ml mleka,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 150 g zimnego masła,
- 450 g kajmaku
- polewa
- tabliczka mlecznej czekolady lub o zawartości kakao 60 proc.
- 50 g masła,
- wiórki kokosowe - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier biały i wanilinowy oraz sodę oczyszczoną. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do suchych składników, przemieszaj tak aby powstała kruszonka.
- Następnie dodaj miód oraz jajko i wyrób dłońmi gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z nich po kolei spłaszcz dłońmi i wyłóż na spodzie trzech form na papierze do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C - czas 10 min.
- Krem budyniowy: z 400 ml mleka odlej 1/3 szklanki i rozpuść w niej proszek budyniowy.
- Resztę przelej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i przelej rozpuszczony w mleku budyń.
- Mieszaj energicznie przez kilka minut, zdejmuj z palnika i wystudź. Gdy masa będzie zimna przy pomocy miksera utrzyj ją z masłem.
- Na pierwszy upieczony placek ciasta wyłóż 1/3 masy kajmakowej i całą masę budyniową. Przykryj kolejnym plackiem ciasta i powtórz czynność.
- Wierzch ostatniego placka ciasta posmaruj poza kajmakiem polej również polewą czekoladową - czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wierch miodownika posyp wiórkami kokosowymi.