Gęsi smalec warto mieć i w kuchni, i w apteczce

Do jedzenia najlepszy jest smalec po prostu zlany z brytfanki, w której piekła się gęś
Do jedzenia najlepszy jest smalec po prostu zlany z brytfanki, w której piekła się gęś123RF/PICSEL
Nadaje się do smażenia, bo nawet w temp. 200 st. nie traci swoich cennych właściwości
Nadaje się do smażenia, bo nawet w temp. 200 st. nie traci swoich cennych właściwości123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 10 dag gęsiego smalcu
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepsze będą mączyste)
  • szklanka gęsiego smalcu
  • 2-3 łyżki mąki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • rozmaryn lub inne ulubione zioła

Składniki

  • 1/2 kg gęsich wątróbek
  • 6 łyżek gęsiego smalcu
  • 1 cebula
  • 2-3 suszone kapelusze grzybów (najlepiej borowików)
  • ok. szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?