Gołąbki inaczej

Aktualizacja

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym drobiowym to popisowe danie mamy jednej z naszych redakcyjnych koleżanek. Autorka przepisu twierdzi, że są pyszne, a poza tym zdrowsze i delikatniejsze od tradycyjnych. Spróbowaliśmy i potwierdzamy! Koniecznie zrób gołąbki inaczej!

Gołąbki z kaszą jaglaną to wyjątkowo aromatyczne, lekkie, a zarazem sycące danie
Gołąbki z kaszą jaglaną to wyjątkowo aromatyczne, lekkie, a zarazem sycące danieINTERIA.PL

Jak zrobić gołąbki inaczej?

1. Pierś drobiową oczyszczamy i mielimy, ryż i kaszę gotujemy osobno, zgodnie z przepisami z opakowań.

2. W dużym naczyniu łączymy mielone mięso z ugotowaną kaszą i ryżem, dodajemy szczyptę soli, pieprz, koperek, po czym całość mieszamy.

3. Gotujemy kapustę na gołąbki z kaszą jaglaną do miękkości. Ugotowaną wyjmujemy z wody, studzimy, obrywamy zewnętrzne liście, którymi wykładamy denko dużego garnka. Z pozostałych ugotowanych liści i farszu formułujemy gołąbki i układamy jeden za drugim, dość ciasno, na liściach leżących na dnie.

4. Odstawiamy ok. 50 ml wody, pozostałej z gotowania kapusty, resztą zalewamy gołąbki, tak, je przykryć. Dodajemy dwa ziarenka ziela angielskiego, dwa liście laurowe, rozdrobnione ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Przykrywamy całość i dusimy gołąbki z kaszą jaglaną do miękkości około 20 minut.

5. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dwa ząbki posiekanego czosnku, zalewamy zblendowanymi pomidorami z puszki, przyprawiamy solą, bazylią i wlewamy 50 ml odstawionej wcześniej wody z gotowania kapusty. Całość mieszamy. Gołąbki inaczej są gotowe!

Szukasz innych przepisów? Spróbuj także:

Klasyczne gołąbki

Gołąbki bez mięsa

Delikatne gołąbki

* * *

Zobacz więcej:

Gołąbki z młodej kapustyTV Interia
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas