Gołąbki w pomidorach

Piękne zielone główki, które możemy podziwiać na straganach i w ogrodach, zachęcają, by zrobić z nich wyjątkowo pyszne, oryginalne danie.

Gołąbki w pomidorach
Gołąbki w pomidorachPicsel123RF/PICSEL

Składnik dla 4 osób:

Farsz: 

  • 30 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • pół czerstwej bułki
  • cebula
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • pół szklanki mleka
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • liście młodej kapusty
  • 5 pomidorów
  • 2 cebule
  • olej świeży
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


1. Liście kapusty sparz lub gotuj chwilkę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Zeszkloną na oleju cebulę połącz z jajkiem, mięsem mielonym, przyprawami. W liście ściśle zawijaj mięso.

2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Pomidory sparz, zdejmij skórę, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, podduś. Dodaj sól, pieprz i tymianek. Włóż gołąbki, piecz pod przykryciem, 1,5 godziny w temperaturze 180°C.

Czas przygotowania: około 2 godziny

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym TV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas