Gołąbki w pomidorach
Piękne zielone główki, które możemy podziwiać na straganach i w ogrodach, zachęcają, by zrobić z nich wyjątkowo pyszne, oryginalne danie.
Składnik dla 4 osób:
Farsz:
- 30 dag mięsa mielonego
- jajko
- pół czerstwej bułki
- cebula
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- pół szklanki mleka
- czosnek niedźwiedzi
- sól
- pieprz
Sos:
- liście młodej kapusty
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- olej świeży
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Liście kapusty sparz lub gotuj chwilkę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Zeszkloną na oleju cebulę połącz z jajkiem, mięsem mielonym, przyprawami. W liście ściśle zawijaj mięso.
2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Pomidory sparz, zdejmij skórę, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, podduś. Dodaj sól, pieprz i tymianek. Włóż gołąbki, piecz pod przykryciem, 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania: około 2 godziny