Reklama

Reklama

Gołąbki w wydaniu Roberta Makłowicza

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań polskiej kuchni. Większość z nas przygotowuje je z surowej kapusty, która następnie poddawana jest odpowiedniej obróbce termicznej. Zupełnie inny pomysł na gołąbki ma znany kucharz i krytyk kulinarny Robert Makłowicz. W jego wydaniu farsz zawijany jest w kapuście kiszonej.

Gołąbki w kiszonej kapuście wzorowane są na tureckiej sarmie. To nic innego jak mięsny farsz owinięty kiszonymi liśćmi winogron. Zatem potrwa łudząco podobna do naszych, polskich gołąbków - zwłaszcza tych, które urzekły podniebienie Makłowicza - w kiszonej kapuście.

Przepis na gołąbki w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 1 główka kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 300 g wieprzowiny
  • 300 g wołowiny
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Całą główkę kiszonej kapusty należy włożyć do sporych rozmiarów garnka zalanego wrzącą wodą. Kapusta powinna być obgotowywana do momentu, aż liście swobodnie zaczną odchodzić od reszty. Po wyjęciu liści z wody zaleca się odcięcie stwardniałych fragmentów i odstawienie do przestygnięcia.

Reklama

Na zimną patelnię dodać pokrojony w kostkę boczek, a po kilku minutach wrzucić cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Ryż ugotować wedle wskazówek producenta na opakowaniu.

W odpowiednio dużym naczyniu należy wymieszać ze sobą ostudzony boczek, cebulę, ryż, wołowinę i wieprzowinę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty.

Pozostałe liście kapusty ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, na nie ułożyć zawinięte gołąbki i z wierzchu obłożyć je kapustą. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 3 godziny. Gotowe! 

***

Zobacz także:

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki

Przepis na gołąbki jaglane

Gołąbki bez zawijania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gołąbki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy