Gołąbki w wydaniu Roberta Makłowicza
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań polskiej kuchni. Większość z nas przygotowuje je z surowej kapusty, która następnie poddawana jest odpowiedniej obróbce termicznej. Zupełnie inny pomysł na gołąbki ma znany kucharz i krytyk kulinarny Robert Makłowicz. W jego wydaniu farsz zawijany jest w kapuście kiszonej.
Gołąbki w kiszonej kapuście wzorowane są na tureckiej sarmie. To nic innego jak mięsny farsz owinięty kiszonymi liśćmi winogron. Zatem potrwa łudząco podobna do naszych, polskich gołąbków - zwłaszcza tych, które urzekły podniebienie Makłowicza - w kiszonej kapuście.
Przepis na gołąbki w kiszonej kapuście
Składniki:
- 1 główka kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 300 g wieprzowiny
- 300 g wołowiny
- 300 g ryżu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Całą główkę kiszonej kapusty należy włożyć do sporych rozmiarów garnka zalanego wrzącą wodą. Kapusta powinna być obgotowywana do momentu, aż liście swobodnie zaczną odchodzić od reszty. Po wyjęciu liści z wody zaleca się odcięcie stwardniałych fragmentów i odstawienie do przestygnięcia.
Na zimną patelnię dodać pokrojony w kostkę boczek, a po kilku minutach wrzucić cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Ryż ugotować wedle wskazówek producenta na opakowaniu.
W odpowiednio dużym naczyniu należy wymieszać ze sobą ostudzony boczek, cebulę, ryż, wołowinę i wieprzowinę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Tak przygotowany farsz zawinąć w liście kapusty.
Pozostałe liście kapusty ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, na nie ułożyć zawinięte gołąbki i z wierzchu obłożyć je kapustą. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 3 godziny. Gotowe!
***
Zobacz także: