Gołąbki zawijane, ale nie w liście kapusty. Zaskakujący przepis

Dlaczego tak bardzo lubimy danie, które potocznie nazywamy gołąbkami? Rzecz jasna, ogromne znaczenie ma smak takiego posiłku, ale istotne jest również, że gołąbki są bardzo sycące, zdrowe i do ich przygotowania nie potrzeba eksperckiej wiedzy i dużych, kulinarnych umiejętności.

Czym różnią się cebulowe gołąbki od klasycznej wersji?
Czym różnią się cebulowe gołąbki od klasycznej wersji?viktorcap@gmail.com123RF/PICSEL

Gołąbki to potrawa mięsno-warzywna, która składa się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Farsz składa się najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, który czasami zastępowany jest kaszą. Gołąbki dusi się zazwyczaj w sosie pomidorowym i serwuje z chlebem lub ziemniakami.

Choć przygotowanie gołąbków wedle klasycznego przepisu to gwarancje doskonałego smaku, to czasami warto nieco eksperymentować z tym daniem. Doskonałą alternatywą dla klasycznych gołąbków będą gołąbki cebulowe. W tym przypadku farszu nie zawijamy w liście kapusty, ale w cebulę. Jak przygotować takie gołąbki, po które składniki sięgnąć i czym je odpowiednio doprawić?

Gołąbki cebulowe - składniki

Do zrobienia gołąbków cebulowych potrzebujemy następujących składników:

  • 4 cebule,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 80 g surowego ryżu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bulionu lub wody.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka miodu,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Gołąbki cebulowe - przepis

Zaczynamy od obrania z łusek trzech cebul. Delikatnie nacinamy je w pionie i gotujemy przez ok. 20 minut. Czwartą cebulę, ale surową, również obieramy i siekamy w drobną kostkę, następnie podsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym.

Do naczynia dodajemy podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, surowy ryż, mięso, posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek, jajko, następnie wsypujemy przyprawy wymienione w liście składników. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Warto przygotować gołąbki cebulowe z przepysznym farszem
Warto przygotować gołąbki cebulowe z przepysznym farszem123RF/PICSEL

Z ugotowanych cebul delikatnie zdejmujemy warstwy i takie płatki cebulowe nadziewamy przygotowanym farszem. Płatki cebulowe wypełnione farszem przekładamy na patelnię, wlewamy wodę lub bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż cebula będzie miękka.

Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę, miód, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Całość przelewamy na patelnię z cebulowymi gołąbkami i gotujemy do momentu, aż sos odpowiednio się zredukuje i zrobi się gęsty. Gotowe!

Przepis na gołąbki w papryceInteria Kulinaria