Czy to najlepszy przepis na zupę ogórkową? Okrasa się wygadał

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować pyszną, tradycyjną zupę ogórkową?
Jak przygotować pyszną, tradycyjną zupę ogórkową?123RF/PICSEL

Tradycyjna zupa ogórkowa - składniki

  • ogórki kiszone z sokiem - 500 ml,
  • cebula - 1 szt.,
  • ziemniaki - 500 g,
  • marchewka - 1 szt.,
  • seler - 1 szt.,
  • pietruszka - 1 szt.,
  • kwaśna śmietana 18 proc. - 150 ml,
  • świeży koperek - 1 pęczek,
  • masło - 50 g,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej słonecznikowy,
  • wywar warzywny lub woda - 1,5 l,
  • cukier - 1 łyżka.

Tradycyjna zupa ogórkowa z przepisu Karola Okrasy

Przed dodaniem ogórków, podsmaż je na patelni - radzi Karol Okrasa
Przed dodaniem ogórków, podsmaż je na patelni - radzi Karol Okrasa123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Zupa na ogórkach zielonychPolsatPolsat