Gorący jabłecznik
Z różową pianką.

Składniki na 20 porcji:
- 3 szklanki mąki, - 5 jajek, - kostka margaryny, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 kg kwaskowatych jabłek, - szklanka cukru, - torebka kisielu wiśniowego lub truskawkowego, - lody waniliowe lub malaga
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Białka jajek oddziel od żółtek. Margarynę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mąki. Dosyp proszek do pieczenia oraz 4 łyżki cukru. Dołóż żółtka. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i ochładzaj około 30 minut. 2. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wylep nim spód formy. Resztę ciasta dalej ochładzaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój. Usmaż z resztą cukru i odrobiną wody. Przestudź. 3. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp kisiel. Na cieście w blasze rozsmaruj jabłka. Na tym różową piankę. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i zetrzyj posypując piankę. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy jabłecznik wyjmij z piekarnika. Podawaj ciepły z lodami. Czas przygotowania: 70 minut.