Reklama

Reklama

​Gorący makaron z serem

Składniki dla 5-7 osób.

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 2 - 3 łyżeczki masła
  • 25 - 50 g mąki
  • 650 ml mleka
  • 250 g twarożku
  • 350 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka syropu cukrowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina oliwy truflowej
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 50 - 100 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

 

Ugotuj makaron. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i zagotuj. Dodaj mleko i wymieszaj masę trzepaczką. Ubijaj aż mleko zgęstnieje. Zetrzyj na tarce ser. Wymieszaj twarożek, cheddar i syrop cukrowy z mlekiem. Delikatnie zamieszaj.

Na małym gazie roztop ser. Dodaj przyprawy i oliwę truflową. Zamieszaj. Dodaj makaron i ponownie zamieszaj.

Przełóż makaron z serem do żaroodpornego naczynia. Zetrzyj na tarce cheddar nad naczyniem z makaronem wymieszanym z twarożkiem. Posyp bułką tartą.

Reklama

Zapiekaj makaron z serem w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut.

Przepis autorstwa Sary La Fountain

Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje