Gorczyca: Perfekcyjnie wzbogaci smak, pomoże schudnąć i zniweluje ból

Gorczyca znana jest przede wszystkim z tego, że doskonale wzbogaca smak rozmaitych mięs, zapobiega ich psuciu i stanowi integralny składnik musztardy - zarówno krymskiej jak i francuskiej - jednak mało kto wie, że jednocześnie perfekcyjnie sprawdza się w medycynie naturalnej i znajduje zastosowanie w leczeniu rozmaitych dolegliwości. Pomoże skutecznie złagodzić bóle reumatyczne i korzonków, podleczy zatoki oraz zniweluje stany zapalne żołądka czy jelit, a także usunie zaparcia czy wzdęcia. Wspomoże też odchudzające diety i poprawi wygląd skóry, usuwając nieestetyczne przebarwienia. A na wymienionych jej możliwości wcale się nie kończą, o czym możecie przeczytać poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Gorczyca: Kilka słów o historii

©123RF/PICSEL

Tradycja sięgania po gorczycę w medycynie naturalnej jest bogata i długa. Sumerowie łagodzili dzięki niej bóle żołądkowe i minimalizowali skutki zatruć. Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie stosowali ją na ukąszenia oraz w celach bliskich sercu, bo gorczyca to - podobnie jak ostrygi czy szparagi - pomocny... afrodyzjak. Dodać warto, że świetnie sprawdza się także w roli kosmetyku. Sporządzona na jej bazie maseczka usuwa ze skóry mało estetyczne przebarwienia czy plamy.

Gorczyca: Co w niej znajdziemy?

Gorczycę można śmiało nazywać witaminową bombą. Znajdziemy w niej między innymi słynny przeciwutleniacz, czyli witaminę C, oraz witaminę A, B6, E i K oraz tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Ponadto ta znana przyprawa zawiera pokłady cennych składników mineralnych, do których zaliczyć należy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. W gorczycy znajdziemy też kwasy jednonienasycone i wielonienasycone.

Gorczyca: Jakie rodzaje?

W kuchni oraz w medycynie naturalnej znajdują zastosowanie trzy rodzaje gorczycy. Charakteryzująca się łagodnym smakiem gorczyca biała, zdecydowanie ostrzejsza gorczyca czarna oraz najsilniejsza gorczyca sarepska.

Gorczyca a bóle reumatyczne

©123RF/PICSEL

Nie bez przyczyny w sklepach zielarskich dostępne są tak zwane poduszki gorczycowe. Przykładane na dotknięte schorzeniami miejsca pomagają zniwelować, a co najmniej złagodzić, uporczywe bóle reumatyczne. W przypadku dolegliwości kończyn - zarówno górnych jak i dolnych - zalecane jest zanurzanie ich w nasionach rośliny. Lecznicze działanie wykazują również rozdrobnione nasiona gorczycy oraz olejek gorczycowy. Te pierwsze pomogą w złagodzeniu bólu korzonków, mięśni i nerwobólach. Z kolei olejek gorczycowy w połączeniu z innymi olejkami pomoże zniwelować dolegliwości reumatyczne.

Gorczyca a chore zatoki

Co łączy gorczycę z chorymi zatokami? Okazuje się, że więcej niż nam się na pierwszy rzut oka wydaje. Sporządzane na bazie jej nasion okłady skutecznie udrożnią drogi oddechowe i umożliwią spływanie śluzu. Wystarczy, że podgrzejesz nasiona, umieścisz w woreczkach czy zawiniesz w szmatkę i przyłożysz do policzków lub czoła.

Gorczyca a ciśnienie krwi

Nasiona gorczycy zawierają kwas alfa-linolenowy, który dobroczynnie wpływa na układ krążenia, a także obniża ciśnienie krwi i zmniejsza stany zapalne.

Gorczyca a żołądek i jelita

©123RF/PICSEL

Bogate w śluz nasiona gorczycy eliminują stany zapalne żołądka i jelit oraz zabezpieczają je przed podrażnieniami. Okazują się też wyjątkowo pomocne w rozmaitych dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak nadkwasota czy wrzody. Ponadto, wywołując efekt przeczyszczający, skutecznie eliminują zaparcia. Wystarczy przyrządzić na ich bazie odwar, czyli zalać łyżkę nasion szklanką wody, całość podgrzać i po wystudzeniu pić po jedzeniu. Na efekty kuracji nie trzeba długo czekać. Przykra dolegliwość powinna niebawem zniknąć.

Gorczyca - zastosowanie w kuchni

Gorczyca doskonale konserwuje potrawy, zapobiega ich psuciu i perfekcyjnie wzbogaca ich smak. Doskonale komponuje się z grillowanymi mięsami oraz sosami. To także niezbędny dodatek do kapusty, grzybów, kwaszonych i konserwowanych ogórków oraz konserwowanej papryki. Dzięki niej można też uatrakcyjnić smak sałatek, pysznych dań z łososia, indyka lub kurczaka.

Gorczyca - podstawa każdej musztardy

Na koniec przypomnieć warto, że bez nasion gorczycy nie moglibyśmy się rozkoszować smakiem musztardy. Nasiona gorczycy białej wykorzystuje się do wyrobu musztardy francuskiej, a czarnej do produkcji musztardy kremskiej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas