Gospodynie z PRL-u podawały ją na imprezach. Wygładzi zmarszczki, "naoliwi” stawy

Galareta wieprzowa jest prosta w przygotowaniu i zdrowa
Galareta wieprzowa jest prosta w przygotowaniu i zdrowaCanva ProINTERIA.PL

Galareta wieprzowa – czy jest zdrowa?

Galareta wieprzowa – szybki i prosty przepis

  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 300 g żeberek wieprzowych 
  • 3 nóżki wieprzowe
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, sól, pieprz
Galareta mięsna
Galareta mięsna 123RF/PICSEL
  1. Przygotowane na galaretę wieprzową mięso dokładnie oczyszczamy. 
  2. Następnie moczymy je w zimnej wodzie, którą wymieniamy co pół godziny. Zabieg powtarzamy do momentu, aż woda będzie czysta. 
  3. Gdy mamy pewność, że mięso jest pozbawione drobnoustrojów, to przekładamy je do garnka i zalewamy zimą wodą. 
  4. Garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i zaczynamy gotowanie pod przykryciem
  5. Pokrywka nie powinna jednak dokładnie zakrywać całego naczynia. 
  6. Ustawiamy mały ogień i tak przygotowane mięso gotujemy przez około 1,5 godziny
  7. Po tym czasie dodajemy do wywaru przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i szczypta soli. 
  8. Dorzucamy również obraną marchew oraz pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez następną godzinę
  9. Gdy już warzywa będą miękkie, garnek zdejmujemy z ognia. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz warzywa. Następnie przecedzamy go przez sitko. 
  10. Do małych naczyń rozkładamy rozdrobnione kawałki mięsa i pokrojone warzywa. 
  11. Zalewamy je przestygniętym wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia. 
  12. Po paru godzinach przysmak jest gotowy. 
  13. Galaretę wieprzową podajemy skropioną cytryną.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?