Gotuj jajka w ten sposób. Obierzesz skorupkę bez problemu

Po ugotowaniu jajka, obierasz je. Złościsz się, że część jajka zeszła wraz ze skorupką. Podpowiemy ci, co zrobić, aby skorupka zeszła całkowicie z jajka. Stosując tę sprytną sztuczkę, nauczysz się gotować idealne jajka na twardo. Skorupka zostanie oddzielona w mgnieniu oka.

Gotuj jajka w odpowiedni sposób, by nie mieć problemu z ich obraniem
Gotuj jajka w odpowiedni sposób, by nie mieć problemu z ich obraniem123RF/PICSEL

Nim ugotujesz jajka, wyjmij je z lodówki i poczekaj, aż się ogrzeją do temperatury pokojowej. Teraz potrzebować będziesz igły, szpilki lub pinezki. W zaokrąglonej części jaja zrób małą dziurkę.

Nakłuj jajko szpilką
Nakłuj jajko szpilką123RF/PICSEL

Nakłucie musisz wykonać ostrożnie. Nie rób zbyt głębokiej dziurki i upewnij się czy skorupka nie jest pęknięta. Nie martw się, jajko nie wypłynie. W tej zaokrąglonej części jajka jest pusta przestrzeń, która chroni jego zawartość.

Wykorzystując trik z nakłuciem jajka, z łatwością obierzesz je ze skorupki
Wykorzystując trik z nakłuciem jajka, z łatwością obierzesz je ze skorupki123RF/PICSEL

Jajka włóż za pomocą łyżki do gotującej się wody. Jeśli chcesz jajka ugotować na miękko, gotuj je 5-6 minut. Jeżeli lubisz jaja na twardo, gotuj 7-10 minut. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą. Po chwili skorupka oddzieli się bez problemów.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas