- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 100 g ryżu,
- 1 l. bulionu drobiowego,
- 250 g czerwonej papryki,
- 250 g cukinii,
- 150 g mrożonego groszku,
- 5-6 łyżek soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- 2 żółtka,
- skórka z cytryny do dekoracji Pokrojone w kosteczkę: cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać ryż, po chwili zalać bulionem i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę i wraz z groszkiem dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ostudzić. Do zupy wmieszać żółtka i ostrożnie podgrzewać (tak aby nie dopuścić do wrzenia), aż zupa zgęstnieje. Dekorować skórką z cytryny.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal