Grecy się zajadają. Prosta zapiekanka nie ma sobie równych

Skosztuj pastitsio - greckiego przysmaku
Skosztuj pastitsio - greckiego przysmaku123RF/PICSEL

Pyszny "bałagan" w kuchni

Przepis na zapiekankę dla lubiących eksperymenty

Jak zrobić pastitsio? Do tego dania będziesz wracać często

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g makaronu penne
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 50 g sera pecorino
  • 75 ml czerwonego wina
  • 500 ml mleka
  • 35 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1 szczypta soli
Efektowna zapiekanka może być głównym daniem podczas przyjęcia
Efektowna zapiekanka może być głównym daniem podczas przyjęcia123RF/PICSEL
  1. Pracę nad pastitsio rozpocznij od posiekania cebuli i przeciśnięcia czosnku przez praskę.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż mięso. Po chwili dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, wlej czerwone wino i passatę pomidorową. Przypraw solą pieprzem i oregano, następnie dorzuć czosnek. Duś przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Makaron penne ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Czas zająć się sosem beszamelowym do pastitsio. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i krótko podsmażaj. Wlej mleko, następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze pięć minut.
  5. W naczyniu żaroodpornym makaron układaj warstwowo na przemian z sosem beszamelowym i mięsem. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 40 minut. Kwadrans przed końcem pieczenia wierzch dania posyp startym serem.
Horiatiki, czyli wiejska sałatka greckaInteria KulinariaInteria Kulinaria