Grecy się zajadają. Prosta zapiekanka nie ma sobie równych

Różne rzeczy można przywozić w charakterze pamiątek z wakacji. Jedni z pasją zbierają magnesy, drudzy pocztówki, a jeszcze inni stawiają na lokalne rękodzieło. Smakoszy jednak najbardziej cieszą przepisy. Tym razem kulinarna mapa wskazuje nam przystanek w Grecji. Poznaj recepturę prostej zapiekanki — mniej znanej niż kultowa mousaka, ale równie pysznej. Dziś na obiad pastitsio!

Skosztuj pastitsio - greckiego przysmaku
Skosztuj pastitsio - greckiego przysmaku123RF/PICSEL

Pyszny "bałagan" w kuchni

Zastanawiasz się, czym jest pastitsio? Zapiekanka ma włoskie korzenie i wielu osobom w pierwszym odruchu może przypominać lasagne — typową potrawę dla kuchni słonecznej Italii. Podstawowymi składnikami pastitsio są: mielone mięso wołowe, makaron w kształcie rurek oraz sos beszamelowy. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa pasticcio tłumaczonego jako bałagan.

Warstwowa zapiekanka na obiad jednak wcale nie wprowadzi dużego zamieszania w twojej kuchni. Receptura nie jest skomplikowana, a świetnie sprawdzi się w porze obiadu. Z powodzeniem podasz ją gościom podczas bardziej uroczystego spotkania przy stole. Dowody znajdziesz na Cyprze, gdzie tamtejsza wersja zapiekanki z wieprzowiną jest pozycją, która często pojawia się w weselnych jadłospisach.

Przepis na zapiekankę dla lubiących eksperymenty

Do zrobienia pastitsio używa się makaronu w kształcie rurek. Może być to rigatoni, ale nadaje się także łatwo dostępne penne. W tym temacie możesz pozwolić sobie na pewną dowolność. Podobnie jak z mięsem mielonym — można trafić na przepisy uwzględniające wspomnianą wieprzowinę, ale też jagnięcinę albo cielęcinę. Tradycyjnie w kuchni greckiej do zwieńczenia potrawy używa się twardego i dojrzewającego sera Kefalotiri wytwarzanego z mleka owczego. Jeśli napotkasz problemy z jego znalezieniem, zastąp go pecorino, ewentualnie parmezanem, grana padano lub tartą mozzarellą. Dobrze smakuje również z serem feta.

Jak zrobić pastitsio? Do tego dania będziesz wracać często

Wiemy już, że grecka zapiekanka pozwoli nam zaszaleć w kuchni. Nie zwlekaj, by skosztować tej pysznej i sycącej potrawy. Niech nie zdziwią cię pytania o dokładki.

Pastitsio — lista składników:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g makaronu penne
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 50 g sera pecorino
  • 75 ml czerwonego wina
  • 500 ml mleka
  • 35 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1 szczypta soli
Efektowna zapiekanka może być głównym daniem podczas przyjęcia
Efektowna zapiekanka może być głównym daniem podczas przyjęcia123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad pastitsio rozpocznij od posiekania cebuli i przeciśnięcia czosnku przez praskę.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż mięso. Po chwili dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, wlej czerwone wino i passatę pomidorową. Przypraw solą pieprzem i oregano, następnie dorzuć czosnek. Duś przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Makaron penne ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Czas zająć się sosem beszamelowym do pastitsio. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i krótko podsmażaj. Wlej mleko, następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze pięć minut.
  5. W naczyniu żaroodpornym makaron układaj warstwowo na przemian z sosem beszamelowym i mięsem. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 40 minut. Kwadrans przed końcem pieczenia wierzch dania posyp startym serem.

Grecka zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. Podawaj ją z sałatką ze świeżych warzyw sezonowych.

Horiatiki, czyli wiejska sałatka greckaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas