Grillowane kotlety schabowe
Wielu z nas nie wyobraża sobie kotletów schabowych bez panierki. Warto jednak wypróbować tę równie pyszną i o wiele zdrowszą wersję z grilla.

Składniki
- 4 kotlety schabowe z kostką
- 2 gałązki rozmarynu, oliwa
- 4 łyżki oleju
- po pół łyżeczki czarnego pieprzu i kminu
- sól
- 8 ziemniaków
- 20 dag roszponki
- garść pomidorków koktajlowych
- cytryna
Sposób przygotowania:
1. Kotlety opłucz, osusz. Do miski włóż otarty rozmaryn. Wlej olej. Wsyp czarny pieprz i kumin, wymieszaj. Włóż kotlety, wmasuj w nie marynatę, przykryj. Odstaw na noc do lodówki.
2. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Roszponkę przebierz, opłucz i osusz. Wymieszaj z połówkami opłukanych pomidorków. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą do smaku.
3. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Ułóż kotlety. Smaż lub opiekaj po 3 minuty z każdej strony. Na tę samą patelnię lub tackę do grilla wrzuć pokrojone ziemniaki. Skrop je 2 łyżkami oliwy, usmaż na złoty kolor. Kotlety podawaj z ziemniakami i sałatką.