Reklama

Reklama

Grillowane kotlety schabowe

Wielu z nas nie wyobraża sobie kotletów schabowych bez panierki. Warto jednak wypróbować tę równie pyszną i o wiele zdrowszą wersję z grilla.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kostką
  • 2 gałązki rozmarynu, oliwa
  • 4 łyżki oleju
  • po pół łyżeczki czarnego pieprzu i kminu
  • sól
  • 8 ziemniaków
  • 20 dag roszponki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • cytryna

Sposób przygotowania:

1. Kotlety opłucz, osusz. Do miski włóż otarty rozmaryn. Wlej olej. Wsyp czarny pieprz i kumin, wymieszaj. Włóż kotlety, wmasuj w nie marynatę, przykryj. Odstaw na noc do lodówki. 

2. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Roszponkę przebierz, opłucz i osusz. Wymieszaj z połówkami opłukanych pomidorków. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą do smaku.

3. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Ułóż kotlety. Smaż lub opiekaj po 3 minuty z każdej strony. Na tę samą patelnię lub tackę do grilla wrzuć pokrojone ziemniaki. Skrop je 2 łyżkami oliwy, usmaż na złoty kolor. Kotlety podawaj z ziemniakami i sałatką.

Dowiedz się więcej na temat: kotlety schabowe | schabowe z grilla | grill | grillowanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje