Groch z kapustą
Podawać z majerankiem.

Składniki na 6 porcji:
- 1 kg kiszonej kapusty, - 1/2 szklanki łuskanego grochu, - 2 cebule, - 4 łyżki oleju, - 2 liście laurowe, - sól, pieprz ziarnisty, - pieprz mielony, - majeranek.
Przygotowanie:
Groch opłukać, zalać chłodną, przegotowaną wodą, odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśniej, można ją kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości z listkami laurowymi, pieprzem i majerankiem. Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na złoto na oleju. Do kapusty dodać cebulę, groch, wymieszać, doprawić, gotować około 20 minut. Potrawę podawać posypaną świeżym majerankiem. Porcja - 220 kcalCzas przygotowania: 55 minut