Gruszki w Barolo z kremem waniliowym
Z serka mascarpone
Składniki:
4 dojrzale gruszki
3-4 goździki
2 listki laurowe
laska cynamonu
skórka starta z 1 cytryny
175 g cukru
750 ml włoskiego wina czerwonego (np. Barolo)
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Gruszki obrać, ale zostawić ogonek. Umieścić w rondelku. Dodać goździki, listki laurowe, cynamon, skórkę z cytryny, 125 g cukru i wlać wino. Zagotować i na słabym ogniu gotować 1 godzinę.
Żółtko, 50 g cukru i cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego, wmieszać mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Gruszki wyjąć z wina. Wino nadal gotować, aż zredukuje się o połowę. Gruszki podawać z odrobiną wina i kleksem kremu.