Gruszki w słodkiej marynacie
Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich półsłodkie marynaty.
Składniki:
2 kg gruszek
1,5 kg cukru
1 szkl. octu
łyżka goździka
Sposób przygotowania:
Gruszki, jak poprzednio, po obraniu i pokrojeniu obgotować parę minut we wrzątku. Z 1 kg cukru i szklanki wody z obgotowania owoców ugotwać syrop, zdjąć szumowiny i gorącym zalać gruszki. Odstawić do dnia następnego, po czym zlać syrop, zagotować i wsypać resztę cukru. Gdy cukier rozpuści się w syropie włożyć gruszki.
Doprowadzić do wrzenia i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem z owocami. Gdy gruszki ostygną - ponownie zlać syrop, doprowadzić go do wrzenia i zalać gruszki. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą szkliste i zawieszone w syropie. Gruszki wyjąć łyżką cedzakową, a do syropu wlać ocet, wsypać zmiażdżone goździki, wymieszać, włożyć owoce i pod przykryciem chwilę gotować.
Wkładać gorące do słoików. Przed zamknięciem - warto wyłożyć wieczka folią lub pergaminem, by uchronić je przed działaniem octu. Po ostudzeniu przenieść w ciemne i chłodne miejsce.