Gryczane gnocchi
Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do ostygnięcia.
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag mączystych ziemniaków
- 15 dag mąki gryczanej
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 2-3 spore dojrzałe pomidory
- 15 dag startego twardego żółtego sera
- 2-3 łyżeczki startego parmezanu
- 4 garście szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sos winegret:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Mąkę gryczaną wymieszaj z pszenną i ziemniaczaną, dopraw solą. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, wbij jajka, wymieszaj. Dodawaj po porcji mąki i wyrabiaj, aż powstanie gęste ciasto. Uformuj z niego wałek i pokrój na kawałki. Kluski wrzucaj na wrzątek z olejem, gotuj ok. 1 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i pomidory, podduś. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Składniki na sos zmiksuj. Na talerzach rozłóż umyty szpinak, polej winegretem. Gnocchi wymieszaj z pomidorami i żółtym serem. Nałóż obok szpinaku, dołóż osączoną fasolkę, posyp parmezanem.
Czas przygotowania: 70 minut