Gryczany pasztet z pieczonych warzyw

Coraz bardziej popularne stają się proste, bezmięsne pasztety. Można je przygotować nie tylko z warzyw, ale również z dodatkiem kaszy. Dzięki niej będą bardziej zwarte i sycące. Ale przede wszystkim: smaczniejsze!

Gryczany pasztet z pieczonych warzyw
Gryczany pasztet z pieczonych warzyw123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • po 1/3 łyżeczki cynamonu, kuminu, ostrej papryki, oregano i kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Zobacz, jak przygotować pasztet krok po kroku:

Gryczany pasztet z pieczonych warzyw - przepisInteria Kulinaria