Grzybowa z kaszą jęczmienną

Ten smak jest niepowtarzalny!

Składniki

  • 4 dag suszonych grzybów,
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek (ok. 20 dag) selera korzeniowego
  • 1 listek laurowy
  • po 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego
  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Grzyby przebierz, opłucz na sitku. Przełóż do garnka. Zalej je 2 szklankami wody (wcześniej przegotowanej i przestudzonej). Grzybki mocz przez 2 godziny. 

2. W tym czasie warzywa korzeniowe obierz, pokrój na kawałki. Marchewkę, seler i pietruszkę dodaj do grzybów. Dolej jeszcze 6 szklanek wody i wrzuć przyprawy. Całość gotuj na małym płomieniu, aż wywar będzie esencjonalny (około godziny). Wtedy go przecedź przez sitko. 

3. Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paseczki. Odmierz 2 szklanki grzybowego wywaru. Ugotuj w nim kaszę jęczmienną (do miękkości). Potem zmiksuj ją z masłem. Wymieszaj z pozostałym grzybowym wywarem oraz pokrojonymi grzybkami. 

4. Do zupy ostrożnie wlej śmietanę, uważając, by nie zwarzyła się. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje