Grzybowa z kaszą jęczmienną
Ten smak jest niepowtarzalny!
Składniki
- 4 dag suszonych grzybów,
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek (ok. 20 dag) selera korzeniowego
- 1 listek laurowy
- po 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego
- 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Grzyby przebierz, opłucz na sitku. Przełóż do garnka. Zalej je 2 szklankami wody (wcześniej przegotowanej i przestudzonej). Grzybki mocz przez 2 godziny.
2. W tym czasie warzywa korzeniowe obierz, pokrój na kawałki. Marchewkę, seler i pietruszkę dodaj do grzybów. Dolej jeszcze 6 szklanek wody i wrzuć przyprawy. Całość gotuj na małym płomieniu, aż wywar będzie esencjonalny (około godziny). Wtedy go przecedź przez sitko.
3. Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paseczki. Odmierz 2 szklanki grzybowego wywaru. Ugotuj w nim kaszę jęczmienną (do miękkości). Potem zmiksuj ją z masłem. Wymieszaj z pozostałym grzybowym wywarem oraz pokrojonymi grzybkami.
4. Do zupy ostrożnie wlej śmietanę, uważając, by nie zwarzyła się. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem.