Grzyby po gotowaniu nie będą wodniste. Kucharze stosują dwie zasady

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak ugotować grzyby mrożone, a jak suszone? Poznaj porady, dzięki którym będą miały wyrazisty zapach i smak
Jak ugotować grzyby mrożone, a jak suszone? Poznaj porady, dzięki którym będą miały wyrazisty zapach i smak123RF/PICSEL

Jak gotować mrożone grzyby?

  • Zagotuj w garnku minimalną ilość wody potrzebną dla porcji grzybów. Duży garnek nie powinien być wypełniony płynem po brzegi. Dobrym pomysłem jest gotowanie grzybów w wywarze warzywnym lub mięsnym, co dodatkowo wzmocni ich smak.
  • Przyprawy dodawaj na końcu. Dzięki temu nie zdominują naturalnego smaku leśnych specjałów. Wykorzystaj odrobinę soli, liść laurowy, ziele angielskie oraz gałązkę tymianku.
  • Jak długo gotować grzyby mrożone? Unikaj przeciągania tego procesu w nieskończoność. Zwykle wystarcza 10-15 minut. Grzyby będą miękkie, ale nie stracą jędrności.
  • Po ugotowaniu odcedź je i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Grzyby można mrozić, ale należy je odpowiednio przygotować
Grzyby można mrozić, ale należy je odpowiednio przygotować123RF/PICSEL

O tych zasadach pamiętaj nie tylko przed świętami. Jak gotować grzyby suszone?

  • Pierwszy etap to namaczanie w zimnej wodzie lub mleku. Powinno to potrwać co najmniej dwie-trzy godziny. Niektórzy szefowie kuchni decydują się na moczenie grzybów przez całą noc. Dzięki temu odzyskują pierwotną strukturę i nabierają wilgoci.
  • Odcedź grzyby i zachowaj wodę z namaczania — jest pełna smaku i sprawdza się jako aromatyczna podstawa zup oraz sosów.
  • Grzyby gotuj w świeżej wodzie na małym ogniu przez 20-25 minut, jeśli zostały pokrojone. Gdy masz do czynienia z grzybami w całości, gotowanie potrwa około 40-50 minut.

Grzybowy jadłospis, czyli do czego wykorzystać ugotowane grzyby?

„Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat