Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. By nie był pusty w środku, chwyć za widelec
Jest prawdziwym ulubieńcem wielu Polaków, w okresie świątecznym obowiązkowo trafia na każdy stół (i najczęściej jako pierwszy z niego znika). Nie stanowi przy tym szczególnego wyzwania dla kucharzy, jednak lubi płatać figle. Zamiast wyrośniętej rolady, w środku wypieku zaskoczyła cię dziura? Oto dlaczego makowiec jest dziurawy. Pominąłeś jeden istotny zabieg.
Co trzeba zrobić, żeby makowiec nie pękał? Pamiętaj o tych zasadach
Wypełniony po brzegi gęstym makiem, wyrośnięty niczym najlepsza drożdżówka, a do tego posypany cukrem pudrem lub polany lukrem - niepozorny makowiec potrafi zaskoczyć niejedno podniebienie. Chociaż z pozoru wydaje się jednak jednym z prostszych w przygotowaniu wypieków, w rzeczywistości lubi płatać figle. Już od początku warto więc skupić się na szczegółach.
Zobacz również:
Jednym z najczęstszych problemów, pojawiających się przy okazji pieczenia makowca, jest popękane ciasto. By uniknąć podobnej, niemiłej niespodzianki warto działać już od pierwszych chwil. Nieestetyczne pęknięcia są oznaką zbyt krótkiego odpoczynku, jakiemu poddane zostało ciasto drożdżowe. Może świadczyć też o zbyt dużej ilości drożdży, dodanych do wypieku. Ciastu warto więc dać czas na wyrośnięcie - zarówno przed, jak i po zwinięciu.
Uważać należy też z ilością maku. Jeśli tego pojawi się na cieście zbyt dużo, kiedy zacznie rosnąć w piekarniku, rozepchnie górną warstwę, doprowadzając do pęknięć. Roladę warto chronić dodatkowo przed gwałtownymi zmianami temperatur - dlatego można włożyć ją do piekarnika nieco wcześniej, na przykład w momencie, gdy ten nagrzeje się do 100 st. C.
Zobacz również: Makowiec w wersji dla leniwych. Hit na święta zrobisz w kwadrans
Co zrobić, żeby w makowcu nie było dziur? Wystarczy prosty zabieg
Nawet najbardziej doświadczonym kucharkom zdarzyło się czasem, że makowiec po przekrojeniu, zamiast puszystej, dobrze wyrośniętej całości, zaskoczył pustymi przestrzeniami. Powodów może być kilka.
By w makowcu nie pojawiła się dziura, należy przede wszystkim skupić się na odpowiednim zwinięciu rolady - robiąc to ciasno i dokładnie. Kolejno warto złapać za widelec lub wykałaczkę czy patyczek, następnie dobrze nakłuwając ciasto na całej długości. Wówczas gorące powietrze nie rozsadzi rolady, przez co nadzienie będzie idealnie przylegać do ciasta.
Za rozwarstwieniem makowca stać może także niedokładnie przygotowana, zbyt sucha masa makowa. Każdorazowo warto więc pamiętać, by dodać do niej ubitą pianę z białek - ta zapewni jej odpowiednią wilgotność i spulchni farsz.
Istotne są też zasady pieczenia makowca. Ciasto nie powinno przebywać w piekarniku zbyt długo - bo będzie suche, a niekiedy nawet przypalone. Nie może być w nim jednak zbyt krótko - wówczas ryzykujemy otrzymaniem zakalca. Optymalny czas pieczenia to 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Zobacz również: Nie musisz kupować w sklepie. Przyprawę korzenną do świątecznych ciasteczek przygotujesz sama