Grzyby z makaronem
Po grzybobraniu.
Składniki:
- 750 g różnych grzybów (np. pieczarki, kurki, prawdziwki)
- 400 g makaronu
- Sól, pieprz
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- Cytryna
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, większe pokroić. Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w kostkę.
Posiekaną natkę zmieszać ze skórką startą z cytryny. W brytfannie usmażyć boczek na chrupko. Dodać 2-3 łyżki oleju i smażyć grzyby przez ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać cebulę masło i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty.
Makaron odcedzić, zmieszać z grzybami, sokiem z cytryny i przygotowana natką. Podawać.