Gulasz polsko - węgierski - Maciej Kuroń
1,5 kg wołowiny bez kości; 3 papryki, 5 pomidorów; 3 cebule; 8 ząbków czosnku; 1 łyżeczka ostrej papryki; po 1 łyżce: majeranku, kminku i cząbru; 400 ml czerwonego wytrawnego wina; ewentualnie 400 ml wywaru (może być z kostki); 150 g tłuszczu; sól, pieprz.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i obsmażamy mięso wraz z cebulą i czosnkiem na rumiano ze wszystkich stron, ciągle mieszając.
Dodajemy przyprawy: majeranek, kminek, cząber i paprykę.
Zalewamy mięso winem i niedużą ilością wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodajemy paprykę oraz pomidory i dusimy razem z mięsem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy gulasz i jeżeli sos za bardzo odparowuje, uzupełniamy go niedużą ilością wywaru.
Pod koniec duszenia doprawiamy gulasz solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!