Reklama

Reklama

Gulasz prowansalski z czerwonym winem

Pyszny i sycący obiad

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 1 pomarańczowa albo żółta papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 5 pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. czerwonego wina
  • 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Łopatkę wieprzową opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem i ziołami. Odstaw w chłodne miejsce. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki potnij w paseczki. Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewkę - w plasterki. 

2. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż lekko się zrumienią (ok. 5 minut). Wtedy dodaj marchewkę, cebule i papryki. Smaż kolejne 5 minut. Podlej winem. Dołóż ziemniaki, przykryj i duś ok. 20 minut na małym płomieniu. 

3. Pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek, miąższ pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z przecierem pomidorowym. Wlej do gulaszu ok. 5 minut przed końcem gotowania. Danie przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem. Gotowy gulasz posyp np. listkami roszponki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje