Gulasz prowansalski z czerwonym winem

Pyszny i sycący obiad

Gulasz
Gulasz123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Łopatkę wieprzową opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem i ziołami. Odstaw w chłodne miejsce. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki potnij w paseczki. Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewkę - w plasterki. 

2. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż lekko się zrumienią (ok. 5 minut). Wtedy dodaj marchewkę, cebule i papryki. Smaż kolejne 5 minut. Podlej winem. Dołóż ziemniaki, przykryj i duś ok. 20 minut na małym płomieniu. 

3. Pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek, miąższ pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z przecierem pomidorowym. Wlej do gulaszu ok. 5 minut przed końcem gotowania. Danie przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem. Gotowy gulasz posyp np. listkami roszponki.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas