Gulasz prowansalski z czerwonym winem
Pyszny i sycący obiad
Sposób przygotowania
1. Łopatkę wieprzową opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Mięso posyp solą, pieprzem i ziołami. Odstaw w chłodne miejsce. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki potnij w paseczki. Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewkę - w plasterki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż lekko się zrumienią (ok. 5 minut). Wtedy dodaj marchewkę, cebule i papryki. Smaż kolejne 5 minut. Podlej winem. Dołóż ziemniaki, przykryj i duś ok. 20 minut na małym płomieniu.
3. Pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek, miąższ pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z przecierem pomidorowym. Wlej do gulaszu ok. 5 minut przed końcem gotowania. Danie przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem. Gotowy gulasz posyp np. listkami roszponki.