Gulasz rybny biały z chrustem z szynki dojrzewającej
Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki.
Składniki:
- Szynka Dojrzewająca np. firmy Gzella (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
- marchewka 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler ½ średniej szt.
- cebula 2 szt.
- olej rzepakowy 50ml
- mąka pszenna 2 łyżki
- woda ok. ½ l
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 4 -5 ziarenek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- śmietanka słodka 18% 150ml
- śmietana kwaśna 18% 150ml
- filety rybne mix (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg
- por ½ małej sztuki
Sposób wykonania:
1. Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
2. Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
3. Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez 2 -3 minuty.
4. Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.