Gulasz warzywny
Składniki na 5 porcji: 1 szklanka czerwonej fasoli, 30 dag pieczarek, 1-2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki, 2-3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 łyżki oleju, świeże zioła, np. rozmaryn do dekoracji.
2 Olej rozgrzać w dużym rondlu, mieszając, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać masło, wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę, przesmażyć chwilę na ostrym ogniu. Zmniejszyć go i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
3 Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać (jeśli trzeba, podlać wodą). Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.