Gulasz wieprzowy
Prezentujemy jeden z szybkich w wykonaniu, jednogarnkowych dań.

Składniki na 4 porcje:l 80 dag łopatki wieprzowej 2 cebule2 ząbki czosnku1 czerwona papryka2 duże pomidory2 łyżki koncentratu pomidorowego2-3 łodygi selera naciowego2 łyżki musztardy100 ml czerwonego wina2 szklanki bulionu1 łyżka mąki1 mały pojemniczek śmietany 18 proc. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, tymianek1 paczka makaronu świderki1 pęczek dymki
Przygotowanie:
Mięso, cebulę, paprykę, pomidora i seler pokroić. Na oleju porcjami smażyć mięso i cebulę, przełożyć do rondla. Oprószyć mąką, zasmażyć,wlać bulion i wino, dodać czosnek, musztardę, koncentrat. Dusić godzinę.
Dodać warzywa i przyprawy do smaku. Dusić 30 minut, dodać śmietanę, zagotować. Podawać z makaronem, posypać dymką.