Gulasz wieprzowy
Prezentujemy jeden z szybkich w wykonaniu, jednogarnkowych dań.
Składniki na 4 porcje:
l 80 dag łopatki wieprzowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łodygi selera naciowego
2 łyżki musztardy
100 ml czerwonego wina
2 szklanki bulionu
1 łyżka mąki
1 mały pojemniczek śmietany 18 proc.
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, tymianek
1 paczka makaronu świderki
1 pęczek dymki
Przygotowanie:
Mięso, cebulę, paprykę, pomidora i seler pokroić. Na oleju porcjami smażyć mięso i cebulę, przełożyć do rondla. Oprószyć mąką, zasmażyć,
wlać bulion i wino, dodać czosnek, musztardę, koncentrat. Dusić godzinę.
Dodać warzywa i przyprawy do smaku. Dusić 30 minut, dodać śmietanę, zagotować. Podawać z makaronem, posypać dymką.