Gulasz wieprzowy

Oto przepis na obiad dla całej rodziny. Takie danie może zjeść także przedszkolak, pod warunkiem, że nie jest mocno doprawione.

Taki gulasz możesz podać z ryżem
Taki gulasz możesz podać z ryżem 123RF/PICSEL

Składniki na 4-5 porcji:

  • 70 dag mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag pieczarek
  • po ½ strąka papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • ½-¾ l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
Curry z dorszemInteria Kulinaria

Przygotowanie:

Umyte mięso pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion, dodaj liski laurowe oraz ziarenka ziela i pieprzu, podgrzej.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć mięso i obsmaż na rumiano. Dodaj pokrojone papryki i smaż jeszcze ok. 3 min. Zdejmij z ognia, dodaj słodką i ostrą mieloną paprykę.

Wlej ½ szklanki bulionu, wymieszaj i całość przełóż do garnka z bulionem. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj pieczarki. Smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 3 min.

Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do garnka z mięsem. Duś na średnim ogniu 30-40 min, aż mięso zmięknie. Śmietanę wymieszaj z mąką. Dodaj odrobinę gorącego bulionu, wymieszaj i przelej do garnka.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas